Krympeplast – Fastelavnskatte

I den goodie bag jeg fik til blogevent hos CChobby var der en hel masse kreative materialer bla. krympeplast, jeg har før lavet mange ting i krympeplast, mest smykker, og det er altså et sjovt materiale der kan bruges til mange forskellige ting. Igår fik jeg lavet fastelavnskatte til det fastelavnsris jeg gerne skulle få lavet en gang i denne uge, Jeg er ved at lave skabeloner til forskelligt fastelavens pynt og kostumer til mine 2 små. I år falder fastelavn den 15 Februar men jeg synes at det kunne være så hyggeligt at få lavet fastelavensriset nu her så man kan gå og nyde synet. De næste par uger står i fastelavnens tegn her på bloggen..

Krympeplast er et matriale der krymper når det bliver opvarmet i ovn eller med en varmepistol, plasten kan dekoreres og klippes ud, man skal hele tiden huske at plasten krymper ca 1/3 del og man skal derfor klippe emnet en del større end det færdige resultat man vil opnå..

Når plasten er krympet bliver det til en hård “tyk plastic der ikke kan bøjes” og er derfor genial til smykker, nøgleringe, ophæng eller måske noget helt fjerde ?

Jeg har lavet nogle fastelavnskatte der skal hænge til pynt.. På billedet herover kan du se størrelsen på kattene før og efter ovn for derfor at få en fornemmelse af hvordan størrelsen bliver. Den ene kat er lavet af transparent krympeplast hvor jeg har tegnet prikker på med en sort posca tusch.

TIP: Hvis der skal være et hul i det du laver til fx en nøglering eller en snor skal du huske at lave hullet inden det kommer i ovn (jeg har lavet hullerne med en almindelig hulmaskine til papir.)

Jeg har varmet kattene ved 160 grader (uden varm luft) man skal kigge ind i ovnen hele tiden da plasten først krymper sig helt sammen og herefter retter det sig ud igen, pludselig går det stærkt og det skal ud af ovnen igen inden det har fået for meget (så bliver det bulet), men man skal dog også vente til at det ligger helt fladt. det tog ikke ret meget mere end 5 minutter i ovnen at lave disse..

TIP: Krympeplasten reagere forskelligt alt efter hvor det ligger på bagepladen (i midten, i siden, for uden eller for inden) det er derfor lettest at få det flotteste resultat ved kun at have en ting i ovnen af gangen.

En af kattene mislykkedes.. pga kattens lange ben og hale kommer de let til at “filtre” sig ind i sig selv når de krymper sig sammen og kan så ikke rette sig selv ud..
Krympeplast kræver lidt øvelse, man skal tage det ud i rette tid, når det ligger helt fladt, det er mange år siden jeg har prøvet, så at 3 katte lykkedes og 1 mislykkedes, er jeg ganske godt tilfreds med.
Den gennemsigtige med prikker er min favorit :)

Et sjovt materiale der helt sikkert kan anbefales at lege med for både små og store.

Du kan printe skabelonen til kattene her
Krympeplast kan købes hos cchobby her

Før Ovn
Efter ovn

3 comments

  1. Maria says:

    Det lyder da sjovt at arbejde med, det vil jeg have prøvet.
    Når det krymper bliver det vel så lidt kraftigere………..så tænker lige hvad der kan laves af spændende ting :-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *